Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Select a Page:
More Info
Read More
leven in de brouwerij! leven in de brouwerij! leven in de brouwerij! leven in de brouwerij! leven in de brouwerij! leven in de brouwerij! leven in de brouwerij! leven in de brouwerij!

leven in de brouwerij!

herbestemming voormalige brouwerij de kroon in oirschot

Gedurende meerdere eeuwen is aan de Koestraat 20 te Oirschot de brouwerij van de familie de Kroon gevestigd geweest. De ontwikkeling en de ontstaansgeschiedenis van de brouwerij is nog grotendeels in de gebouwen terug te vinden.
Sinds enkele jaren is de brouwerij niet meer commercieel actief. Het is nu de bedoeling om de locatie en zijn bebouwing zó te herbestemmen dat de plek een passend gebruik krijgt waarbinnen de hoge bouwhistorische waarde behouden blijft.
Rond het thema ‘museumbrouwerij’ wordt weer leven in de brouwerij geblazen. De functies binnen het rijksmonument (met wonen, proeflokaal en kantoor) kunnen onveranderd blijven.

Het brouwerijcomplex heeft een grote monumentale waarde, wat onderschreven wordt door  de status van Rijksmonument en het feit dat bovendien een deel van de locatie als ‘beschermd dorpsgezicht’ is beschreven.
De afzonderlijke bouwhistorische waarde van de gebouwen wordt versterkt door het geheel aan gebouwen. De aanblik vanuit de koestraat in de ‘binnenplaats’ is dan ook niet voor niets ‘beschermd dorpsgezicht’. Bij de herbestemming is de unieke kwaliteit van deze plek leidend. Dat wil zeggen dat het rijksmonument wordt gerestaureerd, net als de gevels die aan de ‘binnenplaats’ grenzen.

Om de bebouwing geschikt te maken voor het nieuwe gebruik zullen er wat aanpassingen worden gedaan met het voorgaande als basis. Daarbij komt nog dat het totaal aan bebouwing, met diverse bouwhistorische waarde, door de jaren heen een karakteristieke silhouette heeft gevormd waar zorgvuldig mee omgegaan wordt.
Wel geven de gebouwdelen die zijn aangeduid als ‘indifferent’ en in de maquette zwart zijn weergegeven de mogelijkheid om het gevelvlak aan te passen naar een invulling die het nieuwe gebruik beter past en tegelijkertijd de gebouwdelen van grotere bouwhistorische waarde meer recht doet.

 

contact
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
De koffie staat klaar of bel/mail ons even:
mail@bouwkunst.eu
+31 (0)499 57 4627

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht